Lans Tomaten breidt uit met 44 ha grond op Nieuw Prinsenland

Opnieuw zal een belangrijke kwekerij zich vestigen op Nieuw Prinsenland. Tomatenbedrijf Lans kocht er onlangs 44 hectare tuinbouwgrond en is daarmee het vijfde bedrijf dat gaat werken vanuit dit unieke en duurzame glastuinbouwgebied. Een belangrijke voorwaarde voor vestiging was volgens Lans de beschikbaarheid van restwarmte en CO2. Dankzij restwarmte van de suikerfabriek en op termijn warmte en CO2 van industriegebied Moerdijk is duurzaam produceren op een groot areaal dichterbij dan ooit.

Lans wil op Nieuw Prinsenland haar productie van diverse soorten tomaten verder uitbreiden. Momenteel vindt de productie plaats op vijf locaties in het Westland en in het Zeeuwse Rilland, met 52 hectare glasoppervlakte. Op de nieuwe locatie komt daar nog eens 35 hectare kas bij (in 4 fasen van 8,5 hectare). De eerste spade gaat eind 2017 de grond in.

De Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM) is enthousiast over de komst van Lans, dat in de voetsporen treedt van RedStar, Jan van Marrewijk, Auberginekwekerij De Jong en Rijk Zwaan. Inmiddels is zo’n 60 % van de beschikbare 260 hectare verkocht, waarmee Nieuw Prinsenland hard op weg is om hét innovatieve tuinbouwcluster van Nederland te worden.

Met Lans heeft Nieuw Prinsenland meteen ook een echte pionier op het gebied duurzame tuinbouwoplossingen aan boord. Zo liep Lans in het verleden al voorop in belichte teelt en het gebruik van WKK’s. Een drang naar vernieuwing die volop de ruimte krijgt op Nieuw Prinsenland, waar ook al een duurzaam gietwatersysteem en spuiwaterzuivering operationeel is.