Eerste ondergrondse wateropslag (ASR) op Nieuw Prinsenland opgeleverd

Voldoende zuiver gietwater is voor tuinders van cruciaal belang. Om hierin het hele jaar te kunnen voorzien, zet de Tuinbouwontwikkelings- maatschappij onder meer in op ondergrondse wateropslag (Aquifer Storage & Recovery). Een innovatieve oplossing die wereldwijd steeds vaker zal worden toegepast.

Op Nieuw Prinsenland is inmiddels de eerste ASR-bron opgeleverd. Deze is gevuld met circa 8.300 m3 gietwater, dat in de zomer door de tuinders aangeboord kan worden. Dit water is in de winter geproduceerd door de speciale gietwaterfabriek op het terrein van de Suiker Unie.

De ASR is een grote zoetwaterbel die als het ware ‘drijft’ op brakwater. Via 4 bronpijpen kan het gietwater in de grond worden gebracht op 4 lagen, die 10 tot 40 meter diep liggen. Dit gebeurt met een snelheid van circa 12m3 per uur. Dezelfde bronpijpen worden ook weer gebruikt voor het winnen van het water, zodra tuinders of andere afnemers dit nodig hebben.

Het duurzame systeem is ontworpen door KWR Water Research Institute en aangelegd door BE De Lier, in opdracht van de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij. Na de testperiode wordt de ASR-bron overgedragen aan de Coöperatieve Vereniging Glastuinbouw Nieuw Prinsenland – de Coöperatie van tuinders die op Nieuw Prinsenland samenwerken bij het beheer van de voorzieningen. Als de eerste bron goed functioneert zullen er geleidelijk nog 7 bronnen worden geslagen, voldoende voor ongeveer 200 ha netto glas.